15 Mayıs 2011 Pazar

Haşhaş Çiçeği

Bir, iki ya da çok yıllık bitkilerdir. Haşhaş bitkisi, yazların sıcak geçtiği, orta derecede yağış alan yerleri sever. Anavatanı Doğu Akdeniz’dir. Hindistan ve Anadolu’da çok eskiden beri tarımı yapılmaktadır.
Haşhaş cinsinin yaklaşık 50 türünden 30 kadarı Türkiye’de yetişir. Bunların en önemlisi Papaver somniferum, kapsülünden “afyon” adlı uyuşturucu, tohumlarından da “haşhaş yağı” adı verilen yenilebilir yağ çıkarılan haşhaştır.
Bitkinin meyvesi olan kapsülde, çok sayıda tohum bulunur. Haşhaş yağı, tohumların %40-45’ini meydana getirir. Haşhaş yağı, kaliteli, yemeklik, bitkisel bir yağdır. Tohumların yağı çıkartıldıktan sonra kalan küspe hayvan yemi olarak kullanılır ve hayvanın sütündeki yağ oranını arttırır. Meyve kabuğundan 20 kadar alkaloid elde edilir. Bunlar, afyon türevleri olan, morfin, kodein, narkotin, papaverin gibi uyuşturucu olarak ve tıpta da kullanım alanı olan maddelerdir.
Ülkemizde Orta Anadolu Bölgesinde Afyon, Denizli, Kütahya, Uşak, Isparta, Konya, Burdur illerinde yetiştirilir. Üretim sürekli gerilemektedir ve 1991’de 22.538 ton olmuştur. Uyuşturucu üretiminde de kullanılabilmesi nedeni ile haşhaş üretimi kontrollü olarak yapılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder